Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Lohi-ruisleipäkranssi

Pirkka-lehdestä löysin mielenkiintoiselta kuulostavan rukiisen voileipäkakun ohjeen. Tykkään rukiin mausta, mutta en kuitenkaan koskaan ennen ole vielä tehnyt voileipäkakkua kokonaan ruisleivästä. Tämä oli oikein hyvää, vaikka muutaman virheen teinkin.

Dijon-sinappipurkissa oli vain rippeet jäljellä, joten päätin käyttää sen tähän. Ei olisi kannattanut, maku puski paikoin liikaa esiin, joten ihan tavallinen perussinappi on ehdottomasti paras vaihtoehto.

Kylmäsavulohen kanssa ei myöskään kannata pihtailla. Olin ostanut vain kaksi pakettia (en ollut vielä tutkaillut ohjetta sillä silmällä, että sen tekisin) ja halusin ehdottomasti säästää toisen paketeista koristeluun. Täytteeseen tuli siis vain yksi paketillinen kylmäsavulohta. Maku olisi varmasti ollut vielä paljon parempi, mikäli täytteessä olisi ollut tuplamäärä kalaa.

Virheistä oppii, ainakin joskus, joten alla olevan ohjeen mukaan mennään seuraavalla kerralla.


Kyllä tämä on kranssi. Keskellä oleva lohiruusuke vain peittää reiän.

Lohi-ruisleipäkranssi

1 pkt (350 g) revittyä täysjyväruisleipää
maitoa
sinappia

täyte:
2 pkt (à 150 g) kylmäsavulohta
1 paprika
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
tilliä
ripaus mustapippuria

kuorrutus:
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia

koristelu:
1 pkt (150 g) kylmäsavulohta
tilliä

Hienonna täytteen kylmäsavulohi ja kuutioi pesty paprika. Sekoita täytteen aineet keskenään.

Peitä tarjoilulautasen reunat noin 8 cm leveillä leivinpaperisuikaleilla. Nosta ruisleipä lautaselle halkaisupinta ylöspäin. Kostuta maidolla. Levitä päälle noin 1 rkl sinappia ja 1/3 täytteestä. Nosta päälle toinen ruisleipä jälleen halkaisupinta ylöspäin. Kostuta, mausta sinapilla ja lisää täyte. Tee samoin myös kolmas kerros.

Kostuta kanneksi tuleva leipä molemmilta puolilta ja laita kakun päälle halkaisupinta ylöspäin. Suojaa kakku huolellisesti muovikelmulla. Pane päälle painoksi leikkuulauta ja esim. litran mehutölkki. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Valmista kuorrutus sekoittamalla tuorejuusto ja jogurtti keskenään. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille.

Puolita kylmäsavulohiviipaleet pitkittäin, muotoile ruusuiksi ja asettele kakun päälle. Silppua tilli ja koristele sillä kakun reunat sekä päällinen. Poista leivinpaperisuikaleet kakun alta.


Reunuksen tillit saa paikoilleen helpoiten tuputtelemalla. Nippu tillisilppua vain sormiin ja tuputtelemalla kiinni reunan kuorrutukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...