Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Kaalipiirakka

Seura-lehdestä löytynyt kaalipiirakan ohje tuli testattua. Hyvää oli, etenkin kaalisisus oli uskomattoman mehevää ja maukasta. Taikina itsessään ei hurraahuutoja ansaitse, mutta hoiti tehtävänsä pitämällä kaalimössön kasassa.

Tein ohjeen mukaan eli kaulin pellin kokoisen levyn, minkä taitoin kahtia. Näin jälkeen päin ajatellen ja ohjeen kuvaa katsoessa mieleen tulee, että annoksesta olisi todennäköisesti ollut tarkoitus ja järkevämpää tehdä kaksi piirakkaa. Silloin taikinakuori olisi jäänyt ohuemmaksi, eikä veisi niin paljon huomiota herkulliselta täytteeltä. Myös kaalimössön olisi saanut mahtumaan kokonaisuudessaan piirakkaan, nyt jäi iso osa yli.

Siispä seuraavalla kerralla teen tästä kaksi hieman pienenpää piirakkaa, jolloin toiseen voisi laittaa isännän mieliksi vaikka ruskistettua jauhelihaa kaalin joukkoon.



Kaalipiirakka
(2 piirakkaa)

taikina:
2,5 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 muna
1 tl suolaa
n. 7 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
100 g voita

täyte:
1 (n. 1,5 kg) kaali
voita
2 tl suolaa
3 rkl siirappia
1 rkl etikkaa

voiteluun:
muna

Huuhdo ja halkaise kaali, poista kova kantaosa. Hienonna kaali. Ota taikinaan tuleva voi huoneenlämpöön pehmenemään.

Kuumenna nokare voita padassa ja lisää kaalia vähitellen. Sekoittele. Mausta kaali suolalla, siirapilla sekä etikalla. Hauduta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen 45-60 minuuttia, kunnes kaali on pehmeää. Anna jäähtyä hieman.

Kuumenna maito. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää lämpimään maitoon. Lisää muna ja suola. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää alustuksen loppupuolella pehmeä voi. Anna taikinan kohota.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinalustalle. Painela taikinasta ilmakuplat pois. Ota puolet taikinasta ja kauli noin 2/3 pellin kokoiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperin päälle pellille.

Valuta kaalista ylimääräinen neste pois. Levitä puolet täytteestä kaulitun taikinalevyn toisen puolen päälle. Nosta levyn toinen puoli leivinpaperin avulla täytteen päälle. Ummista reunat huolellisesti ja taita ne piirakan alle. Tee lopusta taikinasta ja täytteestä toinen piirakka samoin. Mikäli taikinaa jäi yli, voi siitä tehdä koristeita piirakoiden pinnalle.

Voitele piirakat munalla ja pistele haarukalla.

200° n. 30 min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...