Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

torstai 3. tammikuuta 2013

Glögi-juustokakku



Pari ystävätärtäni oli tulossa joulun jälkeen kylään ja halusin tarjota heille glögi-juustokakkua, jollaisiin olin viime aikoina törmännyt netissä usein ja ajatus oli alkanut kiehtoa. Ongelman aiheutti kuitenkin se, miten kummassa saan hyvän glögi-kiilteen aikaan ilman liivatetta. Juustokakkuja olin toki tehnyt monta kertaa ilman liivatetta, mutta hyytelösokerin lisääminen jo valmiiksi makeaan glögitiivisteeseen ei kuulostanut kovin fiksulta. Kotoa löytyi kyllä agar-agaria sekä vegegeliä, mutta koska kyseessä oli niin harvinaisia vieraita, halusin minimoida riskit ja käyttää itselleni tutumpaa hyytelösokeria. Eipä siinä auttanut muu, kuin käydä glögin tekoon ihan itse.

Vaikka juustokakusta tulee multilla huomattavasti pehmeämpää kuin liivatteella, on maku kuitenkin kohdillaan.

Glögi-juustokakku

pohja:
150 g joulupipareita
75 g voita

täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
1,5 tl vaniljasokeria
0,5 dl vettä
1,5 dl multi-hyytelösokeria

kiille:
mausteliemi:
1,5 dl vettä
kanelia
pomeranssinkuorta
mausteneilikoita
kardemummaa
inkivääriä

makeuttamatonta mustaherukkamehua
1 dl hyytelösokeria

Sulata voi. Murskaa joulupiparit tehosekoittimessa tai pussissa kaulimen avulla. Sekoita sulatettu voi piparimuruseokseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele taikinaseos ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle sekä parin sentin korkeudelta reunoille.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Notkista tuorejuusto.

Sekoita multi-hyytelösokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä puolisen minuuttia. Anna jäähtyä hetken, mutta älä anna jähmettyä. Sekoita kaikki aineet nopeasti keskenään ja kaada pohjan päälle vuokaan. Laita jääkaappiin ja anna hyytyä yön yli.

Laita seuraavana päivänä vesi ja mausteet kattilaan ja keitä hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna maustua puolisen tuntia. Siivilöi mausteet pois suodatinpussin tai sideharson avulla. Lisää makeuttamatonta mustaherukkamehua sekä vettä niin, että lopputuloksena on 2 desiä glögiä sopivalla laimennussuhteella. Kaada glögi kattilaan ja kiehauta. Lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa uudelleen. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä sen verran, että se alkaa hieman kiinteytyä. Levitä glögi-kiille tasaisesti juustokakun pinnalle. Laita jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...