Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

perjantai 18. tammikuuta 2013

VaniljauuteTutkailin joku aika sitten fudgen ohjetta, missä neuvottiin käyttämään vaniljauutetta. Kaapista löytyi vaniljatankoja, vaniljajauhetta ja vaniljasokeria, mutta ei uutetta. Vaan mitä vaniljauute oikeasti on? Lähdin etsimään netistä vaniljauutteen määritelmää ja törmäsin itsenäisen naisen vaniljauutteeseen. Ohjeessa neuvottiin laittamaan 1 iso tai 2 pientä vaniljatankoa 2 desiin vodkaa tai vaaleaa rommia.

Innostuin tutkimaan aihetta lisää ja huomasin, että monissa blogeissa neuvottiin laittamaan reilusti enemmän vaniljatankoja, jopa kymmenen vastaavaan määrään viinaa. Toisissa raaputettiin vaniljan siemenet tangoista, toisissa laitettiin tangot halkaistuina. Osa uutteista siivilöitiin käyttöön otettaessa tai lahjaksi annettaessa, osassa tangot jätettiin viinaan.

Hmm. Tätähän täytyi tietysti testata. Päätin kokeilla laittamalla vaniljatankoja hieman enemmän, mutta kuitenkin vielä maltillisesti. Parin kuukauden päästä avasin korkin ja mikä huumaava tuoksu, aivan ihanaa vaniljauutetta!

Vaniljauute

4 vaniljatankoa
2 dl kirkasta viinaa

Tee vaniljatankoon viilto pitkittäissuunnassa. Paloittele tangot tarvittaessa. Laita vaniljatangot puhtaaseen pulloon ja kaada viina päälle. Anna uutteen tekeytyä noin 2 kuukautta. Kääntele pulloa muutaman kerran viikossa.


2 kommenttia:

 1. Kiitos! :) Juustokakut on kyllä ihan parhaita, mun ehdottomia lemppareita<3 Ja hih, ei muutaku leipomaan jotain hyvää sitten ;D

  Tää olikin mulle ihan uus juttu, et mitä vaniljauute oikeasti on, tai että miten sitä vois tehdä itte! :o En oo ikinä aatellutkaan että sitä ees vois tehdä kotona. Tämä oli tosi hyödyllinen tietopläjäys, kiitos paljon tästä! :) Laitan tämän ohjeen hyvään talteen muistiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aiemmin, sen kummemmin miettimättä, laittanut aina vaniljasokeria, kun ohjeessa on lukenut vaniljauutetta. Nyt kuitenkin sain inspiraation tutkia asiaa tarkemmin ja hyvä niin. Olikin todella helppo tehdä itse :-)

   Poista

Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...