Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

torstai 5. toukokuuta 2011

Katkarapuhyytelö

Agar-agar testailuni käynnistyivät Katkarapuhyytelöllä. Vai onko tämä hyydyke? Jäi hieman vaivaamaan, kun en saanut selville hyytelön ja hyydykkeen eroa. Päädyin kuitenkin siihen, että hyydyke kypsennetään esim. vesihauteessa, joten tämä olisi sitten hyytelö.

Mutta tässä oli siis pääasiana agarin testaus. Ensimmäinen kokeilu meni täysin metsään, seos ei hyytynyt ollenkaan. Syynä saattoi olla massan maitotaloustuotteet. Ainakin jossain päin nettiä epäiltiin, ettei agar soveltuisi maitopohjaisiin hyytelöihin. Sitä täytyy kyllä vielä testata joskus.

Tämän otin kuitenkin varman päälle. Ei maitotaloustuotteita eikä muutenkaan montaa eri ainesosaa. Viilailtavaa jäi silti vielä. Katkarapuja laitoin aivan liikaa (150 g) nesteen määrään nähden ja tungin ne vielä kaiken lisäksi tiiviisti vuokaan. Lopputulos oli se, ettei neste riittänyt eikä edes päässyt tunkeutumaan joka koloon ja siksi iso osa katkaravuista valahti ikävästi lautaselle hyytelöä leikatessa.

Mitä opin tästä? Katkarapuja reilusti vähemmän tai nestettä enemmän. Päädyin vähentämään ohjeeseen katkarapujen määrää, koska agarin ja nesteen suhde vaikutti hyvältä. Ne kohdat, mihin hyytelöneste oli riittänyt ja päässyt, oli hyvin hyytynyt. Poistin ohjeesta kolmasosan käyttämistäni katkaravuista (150 g → 100 g). Onko määrä vieläkään oikea, sen näkee vasta kun kokeilee.

Ja mistäkö agaria saa? Erinäisten agar-ohjeiden mukaan apteekeista ja hyvin varustetuista tavarataloista. Noh, meillä päin ei löytynyt apteekista eikä paikallisessa Prismassa oltu siitä ikinä kuultukaan. Enempää en kaupoissa jaksanut juosta etsimässä, vaan käännyin jälleen Hyvinvoinnin tavaratalon puoleen. Sieltä olen nyt löytänyt kaikki tarvitsemani vähänkään erikoisemmat tarvikkeet, myös agarin.

Ja nyt viimein se itse ohje:Katkarapuhyytelö

100 g katkarapuja
2 dl vettä
1 rkl agar-agar hiutaleita
1 tl kasvisliemijauhetta
tilliä

Sulata katkaravut. Laita agar-agar hiutaleet kylmään veteen ja liota niitä hetken aikaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää kasvisliemijauhe ja keitä hiljalleen 5-10 minuuttia, kunnes agar-agar hiutaleet ovat täysin liuenneet. Lisää tilli. Anna seoksen jäähtyä hetki.

Öljyä vuoka kevyesti. Lado sulaneet katkaravut vuokaan. Kaada hieman jäähtynyt neste katkarapujen päälle. Peitä vuoka kelmulla tai foliolla ja laita jääkaappiin hyytymään.


2 kommenttia:

 1. Jostain tuli mieleen.. Mitä eroa on vegetaristilla ja vegaanilla? Vegetaristi syö kasviksia ja vegaani ei koske mihinkään eläinperäiseen, esim. kananmunat, maito, juusto yms. Mutta mits sitten flexovegaani? Muuten sama kuin vegaani, mutta sen verran aina voi joustaa että esim. ravintolaillan päätteeksi voi nauttia hampurilaisen, kebabkin käy paremman puutteessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin sun hämmennyksen. Miksei suosiolla käytä liivatetta, kun kerran syö mereneläviäkin? Lakto-ovo-pesco-vegetaristina (en tiedä onko määritelmä kuinka oikein, mutta tuollaisen olen joskus jostain löytänyt) syön munilla, maitotaloustuotteilla ja toisinaan myös merenelävillä höystettyä kasvisruokaa, en muita eläimiä.
   Flexovegaanista en ollut ennen kuullutkaan, kovin erikoiselta kuulostaa. Itse en ole kohta kahteenkymmeneen vuoteen syönyt lihaa - mereneläviä lukuunottamatta.

   Poista

Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...