Lihaliemen sijasta käytin kasvislientä (ja valkoviinikin oli italialaista, kun kotona ei muuta ollut), mutta muuten noudatin ohjetta. Aikaahan tähän meni hurjasti, mutta kannatti - maku oli taivaallinen. Sipulia voisi tosin olla hieman enemmän. Ja tämä on siis se perusversio, ei juustolla gratinoitu, mikä ainakin mulle on tutumpi.
Ranskalainen sipulikeitto
n. 6 dl keltasipulin viipaleita
1,5 rkl voita
0,5 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
1,5 rkl konjakkia
2 dl juustoraastetta
6-8 leipäviipaletta
öljyä
valkosipulinkynttä
juustoraastetta
Kuumenna voi ja öljy kattilassa, lisää sipulit ja hauduta hiljaa kannen alla 15 minuuttia. Ota kansi pois, käännä lämpö keskinkertaiseksi ja lisää suola sekä ripaus sokeria (auttaa sipulien ruskistumista). Keitä 30-40 minuuttia useasti sekoitellen, kunnes sipulit ovat saaneet syvän kullanruskean värin (kärsivällisyyttä, kyllä se väri alkaa tummua).
Sirottele jauhot sipulien joukkoon ja kääntele 3 minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita kiehuva kasvisliemi sipuliseokseen. Lisää viini, suola ja mustapippuri. Keitä hiljaa, kansi raollaan, vähintään 30-40 minuuttia, kuori silloin tällöin.
Siirrä kattila liedeltä ja jätä odottamaan ilman kantta.
Lado leipäviipaleet uunivuokaan ja laita 165-asteiseen uuniin, kunnes ovat kuivia ja vaaleanruskeita (noin puoleksi tunniksi). Valele paistamisen puolivälissä teelusikalla öljyä viipaleiden molemmin puolin. Paistamisen jälkeen hiero viipaleet valkosipulilla.
Sirottele leipäviipaleille juustoraastetta ja muutama tippa oliiviöljyä. Laita grilliin tai kuumaan uuniin ylälämpöön, kunnes juusto saa kauniin värin.
Kuumenna keitto kiehumispisteeseen ja sekoita konjakki siihen juuri ennen tarjoamista. Laita leipäviipaleet annoslautasille tai kulhoon ja kaada keitto päälle. Tarjoa juustoraaste erikseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!