Ensimmäinen kokeilu spelttijauhoilla. Leivästä tuli hyvää, mutta rakenne ei ollut ihan yhtä onnistunut, vaan leipä mureni ikävästi. Pikainen tutkimusmatka nettiin antoi ymmärtää, että seuraavalla kerralla pitää panostaa huolellisemmin taikinan alustukseen. Asia, missä harmillisen usein tahdon hieman lintsata. Toinen vaihtoehto on lisätä vehnäjauhon osuutta spelttijauhoon nähden, mutta sitä en ainakaan vielä halua tehdä. Siispä seuraavalla kerralla vaivaan taikinaa monin verroin enemmän ja yritän saada kunnon sitkon aikaan.
Spelttileipä
2,5 dl vettä
2,5 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl vehnäleseitä
4 dl spelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
Sekoita lämpimään veteen suola, siirappi sekä leseet ja jahot, joihin on sekoitettu hiiva. Alusta taikina hyvin. Lisää siemenet ja öljy alustuksen loppuvaiheessa. Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo leiväksi. Voitele vedellä ja ripottele leseitä pinnalle. Kohota.
225°C 20-25 min.
Se tosiaan vaatii aika paljon vaivaamista, mutta on se työ sen arvoista: spelttileivät on tosi ihania :-)
VastaaPoistaKiitos Tintsu epäilykseni vahvistamisesta. Eli seuraavalla kerralla ylitän itseni ja vaivaan taikinaa kerrankin oikein kunnolla ;-)
VastaaPoista