Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Marinoitu lampaanpaisti

Pirkan reseptiarkistosta löytyi paistopussissa marinoitu lampaanpaistin ohje. Vastaavanlaista olen joskus kauan kauan sitten lihansyöjäaikoinani tehnyt. Paisti oli kuulemma osin sitkeää, osin "ihan hyvää". Ota tuosta nyt sitten selvää. Ohjeen otan kuitenkin varmuuden vuoksi talteen, jos vielä joskus tarvitsee isommalle porukalle lampaanpaistia laittaa. Eiköhän se osittainen sitkeys johtunut itse paistista, vai?

Paistoaika oli huomattavasti lyhyempi, kuin ohjeen antama 1,5 tuntia lihakiloa kohti. Olettaisin sen johtuvan siitä, etten sitonut paistia ja se kypsyi siksi nopeammin, kuin iso pyöreä "klöntti".



Marinoitu lampaanpaisti paistopussissa

n. 2-3 kg:n luullinen tai luuttomaksi leikattu lampaanpaisti
6-8 valkosipulinkynttä

marinadi:
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl öljyä
1 rkl kuivattua minttua
1 rkl kuivattua rosmariinia
1 tl pippurisekoitusta
1 rkl soijakastiketta

kastike:
3-4 dl paistolientä
1,5 rkl vehnäjauhoja
tilkka kylmää vettä
2 rkl minttuhyytelöä
1 tl basilikaa
ripaus suolaa
1 dl kuohukermaa

Anna pakastetun lampaanpaistin sulaa jääkaapissa pari vuorokautta. Poista muovipakkaus. Tee paistiin pieniä viiltoja ja työnnä niihin kuoritut, halkaistut valkosipulinkynnet. Sekoita marinadin ainekset ja sivele seosta joka puolelle paistia. Sido paisti tarvittaessa. Pane paisti paistopussiin ja nosta uunivuokaan. Anna marinoitua kylmässä yön yli.

Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Leikkaa paistopussin kulmaan pieni höyryaukko. Työnnä lihalämpömittari pussin läpi paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 150-175 asteisessa uunissa. Kun mittari näyttää 70 astetta, paisti on mehevä, sisältä punertava. Täysin kypsää se on mittarin näyttäessä 75 astetta. Varaa kypsennysaikaa n. 1,5 tuntia kiloa kohti.

Valuta paistoliemi pussista kattilaan. Siivilöi liemi, jäähdytä ja kuori pinnasta hyytynyt rasvakerros pois. Kuumenna 3-4 dl paistolientä ja suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Keitä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta minttuhyytelöllä basilikalla ja suolalla. Lisää kerma ja kuumenna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...