Valkoherukoita tuli tänä vuonna ennätysmäärä. En muista lapsuudenkotini valkoherukkapensaidenkaan (tai valkoisiksi viinimarjoiksi me niitä kutsuttiin) ikinä antaneen näin runsasta satoa. Tällä kertaa päätin tehdä niistä jotain muutakin kuin pyhäpiirakkaa ja mehua. Netistä inspiraatiota etsiessäni löysin ennenvanha-sivuston ja sieltä suklaa-herukkalumouksen ohjeen. Se kuulosti niin herkulliselta, että sitä täytyi heti kokeilla.
Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty 70% kaakaota sisältävää suklaata, mutta koska kaapista löytyi vain 46% leivontasuklaata, niin käytin sitä. Tein kakun hieman alkuperäistä ohjetta pienenpään, halkaisijaltaan noin 23 cm vuokaan, ja laitoin hieman reilummin valkoherukoita. Tämä oli niin hyvää, että tätä tehdään vielä monta kertaa uudestaan. Jätin myös alkuperäisestä ohjeesta löytyneen kananmunan korvaavan pehmeän tofun ohjeeseen, jos joskus tulee tehtyä munaton kakku.
Suklaa-valkoherukkakakku
200 g tummaa suklaata
250 g voita
3 dl tomusokeria
4 munaa tai 2 pkt (à 200 g) pehmeää tofua
2 dl grahamjauhoja
4 dl valkoisia herukoita
Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri massaksi. Lisää kananmunat (tai pehmeä tofu) vatkaten. Kaada sulatettu suklaa joukkoon. Sekoita huuhdellut herukat ja jauhot keskenään, niin että jauho tarttuu herukoiden pintaan. Yhdistä seokset nopeasti vatkaten. Kaada taikina voideltuun ja sokeroituun vuokaan.
180°C 40-45 min.
Anna kakun jäähtyä hyvin. Sirottele tomusokeria kakun pinnalle ja koristele valkoherukoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Herättikö ajatuksia? Kerro se muillekin. Kiitos kommentistasi!