Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Flaamilainen lihapata



eli belgialaisittain carbonades flamandes tai vlaamse stoverij.

Mies halusi vaihteeksi jotain liharuokaa ja etsiessäni vinkkejä netistä, törmäsin Olivian flaamilaiseen lihapataan. Hyvin maistui ja saa kuulemma tehdä toistekin.

Flaamilainen lihapata

500 g naudanpaistia kuutioituna
3 keskikokoista sipulia karkeasti paloiteltuna
voita
oliiviöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl lihalientä
33 cl (hyvää belgialaista) tummahkoa olutta
timjamia
2-3 laakerinlehteä
mustapippuria
suolaa
1 rkl ruskeaa sokeria
1 rkl omenaviinietikkaa
karkeaa sinappia

Kuumenna voi pannussa ja ruskista lihapalat siinä muutamassa erässä. Kaada lihat (ja niistä irronneet nesteet) pataan odottamaan. Lisää pannuun hiukan öljyä (jos tarvitsee) ja ruskista sipulit. Kun sipulit ovat saaneet kauniisti väriä, ripottele päälle jauhot ja sekoittele hetken aikaa, kunnes jauhot hieman ruskistuvat. Lisää lihaliemi, sekoita hyvin ja kaada lihojen päälle pataan. Lisää olut, timjami ja laakerinlehdet sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Lisää myös sokeri, viinietikka ja sinappi. Kiehauta, siirrä uuniin ja kypsennä pari tuntia, tai kunnes liha on mureaa.

180°C  n. 2 h

Tarjoa belgialaiseen tapaan esimerkiksi ranskalaisten perunoiden kera.


keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Hillottu inkivääri ja inkiväärisiirappi



Mies tykkää hillotusta inkivääristä ja kun sattumalta törmäsin Rihan blogissa ohjeeseen, niin oli ihan pakko kokeilla tehdä itsekin. Julmetustihan tähän meni aikaa, mutta lopputulos oli yllättävän hyvä. Ehkei kaikkein terveellisin inkiväärin käyttömuoto, mutta eihän näitä nyt hirveitä määriä kerralla napsita. Eihän?

Ja liemestä keitetylle inkiväärisiirapillekin löytyy taatusti käyttöä tässä taloudessa.



Hillottu inkivääri

300 g kuorittua inkivääriä
5 dl (460 g) sokeria
7,5 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Kuori ja paloittele inkivääri pieniksi. Sekoita vesi, sitruunamehu ja sokeri kattilassa. Kiehauta liemi. Kun sokeri on kokonaan sulanut, lisää inkivääripalat. Anna poreilla mahdollisimman pienellä lämmöllä kannen alla kypsäksi. Raaka inkivääri kypsyy 3-6 tuntia paksuudesta riippuen (ihan ohuille siivuille saattaa riittää 3 tuntia, itse keitin 5,5 tuntia, mikä oli kuvan inkivääripaloille sopiva aika). Jos sokeriliemi uhkaa kuivua kasaan, lisää vettä.

Kun inkivääri on kypsää, ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä puolisen tuntia. Valuta inkiväärit ja ota liemi talteen. Levitä inkivääripalat leivinpaperin päälle siten, etteivät ne koske toisiinsa. Anna kuivua yön yli.

Keitä sokerilientä reippaalla lämmöllä ilman kantta kunnes siitä tulee siirappia. (Huomioi, että siirappi saostuu vielä lisää jäähtyessään.)

Pyörittele yön yli kuivuneet inkivääripalat muutama kerrallaan sokerissa. Valmiit inkiväärit voi säilyttää purkissa kuivassa paikassa. Jos inkiväärit tarttuvat toisiinsa, ne ovat liian kosteita, jolloin ne voi pyöritellä uudelleen sokerissa ja jättää kuivumaan ritilälle tai leivinpaperille.


tiistai 23. huhtikuuta 2013

Tuulihatturulla lohitäytteellä



Pirkka-lehdestä löysin tämän aivan ihanalta kuulostavan ohjeen. Eikä pelkästään kuulostanut vaan myös maistui todella herkulliselle. Tätä teen varmasti toistekin.

Alkuperäisessä ohjeessa tuulihattulevyä neuvottiin paistamaan uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, mutta itselläni se meinasi kärähtää jo reilussa viidessätoista minuutissa. Laitoin siksi tähän paistoajaksi noin 15 minuuttia. Kannattaa varmuuden vuoksi kurkkia uunin luukkua ahkerasti, ettei tule ikävää yllätystä.

Tuulihatturulla lohitäytteellä

taikina:
125 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
0,5 tl leivinjauhetta
3 munaa

täyte:
150 g kylmäsavulohta
1 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl hienonnettua tilliä
0,5 dl hienonnettua ruohosipulia
suolaa
mustapippuria

Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot sähkövatkaimella vatkaten. Lisää vesi ja kuumenna seosta koko ajan vatkaten, kunnes se irtoaa kattilan reunoilta. (Kärsivällisyyttä, kyllä se sieltä irtoaa, kestää vain jonkin aikaa.)

Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää leivinjauhe. Anna seoksen jäähtyä hieman ja vatkaa lopuksi munat yksitellen joukkoon.

Levitä taikina tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

225°C  n. 15 min.

Jäähdytä tuulihattulevy.

Hienonna lohi ja vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään. Levitä täyte tasaisesti tuulihattulevyn päälle.

Kääri levy rullalle ja laita rulla jääkaappiin vetäytymään. Viipaloi sopiviksi annospaloiksi.


maanantai 22. huhtikuuta 2013

Suklaakeksit



eli chocolate chip cookies. Olen ihan hurahtanut Subwayn suklaahippukekseihin ja päästäkseni vastaavaan makuelämykseen useammin, on ollut pakko yrittää kehittää edes vähän sinnepäin olevaa reseptiä.

Suklaahippujen kanssa on ollut tekemistä. Pienemmät hiput tahtovat harmillisesti sulaa uunissa näkymättömiin, mutta tässä viimeisimmässä erässä oli joukossa sen verran isompia paloja, että jäivät näkyviin epämääräisenä möykkynä keksin sisällä. Pariin painoin suklaapalan pintaan juuri ennen uuniin laittoa, ne jäivät kyllä hyvin näkyviin, mutta eivät olleet kovin kauniita. Ehkä muutama pala vain tiputettuna keksin päälle toimisi, täytyy kokeilla joskus. Pääasiahan on kuitenkin maku ja se on niiiin ihanan suklainen, että ukko-pahus meni ja nosti keksit kaikkein ylimmälle hyllylle, etten söisi niitä kaikkia heti pois.



Suklaakeksit
(18 kpl)

250 g tummaa suklaata
50 g voita
2 munaa
1,5 dl fariini- tai ruokokidesokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Rouhi 150 g suklaata reilun kokoisiksi paloiksi. Sulata jäljelle jäänyt 100 g suklaata vesihauteessa. Nosta suklaakulho pois kuumasta vedestä ja lisää jääkaappikylmä voi (jäähdyttää suklaan). Lisää sokeri sekä munat ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä rouhittu suklaa. Sekoita.

Nostele taikinaa lusikalla leivinpaperin päälle pellille, 9 taikinakekoa peltiä kohden, jolloin niille jää riittävästi leviämisvaraa.

175°C n. 10 min.

Eivät kestä kasassa heti uunista otettaessa, joten anna jäähtyä hyvin.


keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Chilipähkinät



Lueskelin Chilifoorumissa keskustelua chilipähkinöiden valmistamisesta. Yhdessä versiossa käänneltiin pähkinät munanvalkuaisesta ja mausteista vatkatussa tahnassa. Joku laittoi lisäksi munanvalkuaisen verran öljyä ja joku toinen jätti munanvalkuaisen kokonaan pois. Niin tein minäkin. Ainakin tällä kertaa.

Foorumilla käytiin keskustelua myös eri chililajikkeiden soveltuvuudesta chilipähkinöihin. Makuasioita tietenkin, toiset tykkäävät tulisemmista, toiset vähemmän. Mutta koska minulla on edelleen vain kaupan perus-chilijauhetta, tarvitsin jotain muuta saadakseni edes hieman chililtä maistuvia pähkinöitä. Päätin testata lahjaksi saamaani chiliöljyä ja se toimi. Saimme kahdestaan koko 300 gramman pähkinäsatsin katoamaan hetkessä.

Pitääkin varmaan alkaa suunnitella oman chiliöljyn tekemistä, ei tuo lahjaksi saatu kauaa riitä.

Chilipähkinät

300 g pähkinöitä
2 rkl chiliöljyä
3 tl chilijauhetta
2 tl paprikajauhetta
suolaa
sokeria

Sekoita mausteet öljyyn. Lisää pähkinät ja kääntele niin, että kaikki pähkinät saavat mausteista öljyä pintaansa.

Levitä pähkinät leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele pähkinöitä kertaalleen paiston puolivälissä.

150°C  n. 30 min.


tiistai 16. huhtikuuta 2013

Stroganoff



Päivälliseksi vieraita varten hankitun naudan sisäfileen paksu osuus meni kokonaisena uuniin ja häntäosasta piti keksiä jotain muuta. Äitini ehdotuksesta tein siitä stroganoffia. Ohje löytyi vanhasta Kotiruoka-kirjasta.

Stroganoff

400 g naudanpaistia
2 rkl voita paistamiseen
suolaa
valkopippuria
1 pieni sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl kermaa
1 rkl tomaattisosetta
2 tl sinappia
1 etikkakurkku

Kuullota kuorittu ja hienonnettu sipuli padassa.

Viipaloi liha ja pehmitä viipaleita hieman painelemalla niitä sormin. Leikkaa kuutioiksi.

Ruskista lihakuutiot pienissä erissä paistinpannussa. Lisää suolaa, valkopippuria sekä vehnäjauhoja ja ruskista vielä hetki. Kaada pataan sipulien päälle. Huuhtele pannu vesitilkalla jokaisen lihaerän jälkeen ja kaada vesi pataan lihojen päälle. Kun kaikki lihakuutiot on ruskistettu, keitä niitä hiljalleen padassa, kunnes lihat ovat mureita.

Lisää kerma, tomaattisose, sinappi sekä kuutioiksi leikattu kurkku. Kuumenna.


maanantai 15. huhtikuuta 2013

Ruiskupposet katkarapu-tuorejuustotäytteellä



Meille oli tulossa vieraita ja mies toivoi kahvipöytään ruiskupposia samalla täytteellä, mitä olin tehnyt joskus aiemmin. Tallessa oli vain perusohje, ei täytteiden enkä muistanut kuin osan aineista, mitä olin silloin laittanut. Onneksi päätin tehdä ruiskupposia kahdella eri täytteellä; miehen toivomat eivät menneet ihan nappiin, mutta näistä katkarapu-tuorejuustotäytteisistä tuli oikein hyviä. Tämän täytteen ohjeen laitankin nyt heti talteen, ettei pääse unohtumaan. Sitä miehen toivomaa täytettä pitää vielä joskus yrittää uudestaan.

Ruiskupposet katkarapu-tuorejuustotäytteellä
(12 kpl)

pohja:
1 dl vettä
2,5 dl ruisjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä

täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tilliä
2-3 tl piparjuuritahnaa
1 dl katkarapuja

Sekoita pohjataikinan aineet keskenään. Jaa taikina 12 osaan ja painele muffinssivuokiin kupeiksi.

Silppua tilli hienoksi. Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita juusto tillisilppu sekä piparjuuritahna keskenään.

Levitä täyte taikinakuppeihin ja asettele katkaravut päälle.

250°C n. 10 min.


torstai 4. huhtikuuta 2013

Lohi Skagen



Olin varannut pääsiäiseksi liikaa kylmäsavulohta sekä smetanaa, mutta onneksi valion sivuilta löytyi Lohi Skagen -ohje, mihin ne sai hyvin upotettua. Lohi Skagen on muunnelma Pohjoismaissa tunnetusta alkuruoasta Toast Skagenista (paahdettu leipä, jonka päällä runsaasti katkarapuja ja majoneesia).

Lohi Skagen

1 punasipuli
0,5 dl ruohosipulia
150 g kylmäsavulohta
2 prk (à 120 g) smetanaa
1 rkl Dijon-sinappia
mustapippuria

saaristolaisleipää tai tummaa leipää
ruohosipulia

Silppua punasipuli pieniksi kuutioiksi, hienonna ruohosipuli sekä kala. Vatkaa smetanaa sähkövatkaimella kunnes se alkaa kiinteytyä (n. 30 s). Yhdistä kaikki ainekset ja tarkista suola.

Tarjoa seosta leivillä. Koristele ruohosipulilla.


keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Naudan sisäfile



Kokonaisen naudan sisäfileen paistaminen uunissa oli hivenen haastavaa, koska löysin niin valtavan suuren haitarin well done -kypsyysasteelle. Syömään oli tulossa sekä lapsia että äitini, jotka kaikki halusivat ehdottomasti kypsää lihaa, joten piti ottaa varman päälle. Mistään en myöskään löytänyt vinkkiä siitä, kuinka kauan lihan suunnilleen oli oltava uunissa, mutta onneksi lisukkeet valmistuivat sen verran nopeasti, ettei mitään tarvinnut odottaa.

Vastaisuuden varalle: tämän noin 1,5 kiloisen fileen paksun osan kypsentäminen 68 asteiseksi kesti vajaan tunnin. Lisäksi meni vielä puoli tuntia folioon käärittynä.

Kokonainen naudan sisäfile uunissa

1 (n. 1,5 kg) kokonainen naudan sisäfile
1 valkosipulinkynsi
1 pieni nippu tuoretta timjamia
mustapippuria
suolaa

Paistamiseen:
öljy-voi-seosta

Nosta liha huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen paistamista. Poista lihasta kalvot terävällä veitsellä, leikkaa "häntäosa" pois (käytä se esim. stroganoffiin) ja ota käyttöön vain tasakokoinen keskiosa.

Kuumenna paistinpannulla voi-öljyseos (puolet öljyä, puolet voita), veitsen lappeella murskattu valkosipulinkynsi sekä timjamia. Kun rasva on vaalean ruskeaa eikä kupli enää, ruskista liha siinä kauttaaltaan.

Hiero rouhittua mustapippuria sekä timjamia fileen pintaan. Paina lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Laita liha uunivuokaan ja kypsennä, kunnes sen sisälämpö osoittaa 68 astetta. Ota liha uunista, ripottele pinnalle suolaa ja kääri folioon vetäytymään 30 minuutiksi. Lihan sisälämpö nousee vielä hieman tässä vaiheessa. Leikkaa liha viipaleiksi juuri ennen tarjoilua.

120°C  kunnes sisälämpö on 68 astetta


tiistai 2. huhtikuuta 2013

Pashajäädyke



Pashamassasta voi vaihtelun vuoksi tehdä myös jäädykettä. Pääsiäisen kiireet helpottuvat, kun jälkiruoan valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan.

Pashajäädyke

100 g kuivattuja hedelmiä (esim. aprikoosia)
1 dl mantelirouhetta
2 dl kermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Hienonna hedelmät. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä kaikki aineet keskenään. Jaa seos kelmulla vuorattuun pashamuottiin. Anna jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään. Pashan voi jäädyttää myös esim. silikonisissa muffinssivuoissa, jotka kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ennen täyttöä.

Ota pashajäädyke jääkaappiin noin tunti ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke vadille ja anna pehmentyä vielä hetki huoneenlämmössä ennen syömistä.


maanantai 1. huhtikuuta 2013

Mämmi



Rantasen mämmi- ja leipämallas pussin kyljessä oli mämmin ohje, jota hieman sovelsin. Ainesosamäärät kokivat suurimman muutoksen, kun vähensin niitä sopimaan paremmin pienelle syöjämäärälle. Koko päivä valmistuksessa meni, mutta olipahan sitten itse tehtyä mämmiä pääsiäispöydässä.

Mämmi

8,5 dl vettä
150 g mämmimaltaita
225 g ruisjauhoja
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1-2 rkl siirappia
ripaus suolaa

Lämmitä 2,5 dl vettä kattilassa poreilevaksi, ei kiehuvaksi (n. 70°C). Lisää 30 g mämmimaltaita ja 45 g ruisjauhoja. Sirottele pinnalle hieman ruisjauhoja ja nosta kansi päälle. Anna imeltyä noin 60 asteisessa uunissa tunnin ajan.

Sekoita pinnalla olevat ruisjauhot puuroon. Lisää 1,5 dl poreilevaa vettä, 30 g mämmimaltaita ja 45 g ruisjauhoja. Sekoita ja ripottele hieman ruisjauhoja pinnalle. Nosta takaisin uuniin ja anna imeltyä tunnin ajan.

Jatka noin tunnin välein kuten edellä, kunnes kaikki maltaat, jauhot ja vedet on käytetty.

Keitä mämmiä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, reippaasti hämmentäen, älä anna palaa pohjaan. Lisää hämmentäessä suola, siirappi ja pomeranssinkuori. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa siirappia ja pomeranssinkuorta.

Kaada jäähtynyt mämmiseos vuokiin. Jätä kiehumis- ja kohoamisvaraa 1/3 vuokien korkeudesta. Sivele pinta siirappi-vesiseoksella (1 rkl siirappia, 2 rkl vettä), jotta pintaan ei tule kovaa kuorta.

Paista mämmiä 125 asteessa noin 3 tuntia.

Jäähdytä mämmi ja säilytä peitettynä jääkaapissa 4 päivää. Sen jälkeen mämmi on valmista nautittavaksi.

Tarjoa esimerkiksi maidon, kerman, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Valmiin mämmin voi pakastaa ja sulattaa yön aikana jääkaapissa.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...