Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →

tiistai 31. toukokuuta 2011

Tomaattisipulipiirakka

Raision mainoksesta aikoinaan kopsattu ja omien mieltymysten mukaiseksi muokattu sipulipiirakan ohje. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin tietysti pakastettua Sunnuntai-valmistaikinaa, mutta teen mieluummin pohjan itse.



Tomaattisipulipiirakka

pohja:
vajaa 1 dl öljyä tai 100 g voita
1 muna
1 rkl maitoa tai vettä
2,5 dl jauhoja
0,5 tl suolaa

täyte:
2-3 salaattisipulia
1 purjo
3 valkosipulinkynttä
öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl balsamietikkaa
0,5-1 tl chilijauhetta
2 tl timjamia

päälle:
100 g juustoraastetta
4 tomaattia

Sekoita pohjan aineet keskenään ja taputtele piirakkavuokaan.

Kuullota kuoritut, pilkotut sipulit ja valkosipulinkynnet sekä huuhdottu, suikaloitu purjo öljyssä. Lisää mausteet. Levitä sipuliseos piirakkapohjalle. Ripottele juustoraaste sipuliseoksen päälle ja peitä se tomaattiviipaleilla.

225°C n. 40 min.


torstai 5. toukokuuta 2011

Katkarapuhyytelö

Agar-agar testailuni käynnistyivät Katkarapuhyytelöllä. Vai onko tämä hyydyke? Jäi hieman vaivaamaan, kun en saanut selville hyytelön ja hyydykkeen eroa. Päädyin kuitenkin siihen, että hyydyke kypsennetään esim. vesihauteessa, joten tämä olisi sitten hyytelö.

Mutta tässä oli siis pääasiana agarin testaus. Ensimmäinen kokeilu meni täysin metsään, seos ei hyytynyt ollenkaan. Syynä saattoi olla massan maitotaloustuotteet. Ainakin jossain päin nettiä epäiltiin, ettei agar soveltuisi maitopohjaisiin hyytelöihin. Sitä täytyy kyllä vielä testata joskus.

Tämän otin kuitenkin varman päälle. Ei maitotaloustuotteita eikä muutenkaan montaa eri ainesosaa. Viilailtavaa jäi silti vielä. Katkarapuja laitoin aivan liikaa (150 g) nesteen määrään nähden ja tungin ne vielä kaiken lisäksi tiiviisti vuokaan. Lopputulos oli se, ettei neste riittänyt eikä edes päässyt tunkeutumaan joka koloon ja siksi iso osa katkaravuista valahti ikävästi lautaselle hyytelöä leikatessa.

Mitä opin tästä? Katkarapuja reilusti vähemmän tai nestettä enemmän. Päädyin vähentämään ohjeeseen katkarapujen määrää, koska agarin ja nesteen suhde vaikutti hyvältä. Ne kohdat, mihin hyytelöneste oli riittänyt ja päässyt, oli hyvin hyytynyt. Poistin ohjeesta kolmasosan käyttämistäni katkaravuista (150 g → 100 g). Onko määrä vieläkään oikea, sen näkee vasta kun kokeilee.

Ja mistäkö agaria saa? Erinäisten agar-ohjeiden mukaan apteekeista ja hyvin varustetuista tavarataloista. Noh, meillä päin ei löytynyt apteekista eikä paikallisessa Prismassa oltu siitä ikinä kuultukaan. Enempää en kaupoissa jaksanut juosta etsimässä, vaan käännyin jälleen Hyvinvoinnin tavaratalon puoleen. Sieltä olen nyt löytänyt kaikki tarvitsemani vähänkään erikoisemmat tarvikkeet, myös agarin.

Ja nyt viimein se itse ohje:



Katkarapuhyytelö

100 g katkarapuja
2 dl vettä
1 rkl agar-agar hiutaleita
1 tl kasvisliemijauhetta
tilliä

Sulata katkaravut. Laita agar-agar hiutaleet kylmään veteen ja liota niitä hetken aikaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää kasvisliemijauhe ja keitä hiljalleen 5-10 minuuttia, kunnes agar-agar hiutaleet ovat täysin liuenneet. Lisää tilli. Anna seoksen jäähtyä hetki.

Öljyä vuoka kevyesti. Lado sulaneet katkaravut vuokaan. Kaada hieman jäähtynyt neste katkarapujen päälle. Peitä vuoka kelmulla tai foliolla ja laita jääkaappiin hyytymään.


maanantai 2. toukokuuta 2011

Hunajainen raakasuklaa

Halusin tehdä chiliraakasuklaata, mutta en löytänyt mistään sopivaa ohjetta. Lopulta päädyin Jaakko Halmetojan raakasuklaa.com-sivustolle ja poimin sieltä alla olevan ohjeen. Tarkoituksenani oli jalostaa ohje chiliraakasuklaaksi, joten poistin Jaakon ohjeesta eteerisen minttuöljyn ja lisäsin puoli teelusikallista chilijauhetta sekä noin 1,5 cm palan chilipalkoa pieneksi pilkottuna. Chiliraakasuklaaksi tätä ei kuitenkaan voi kutsua, koska chilin mausta ei ole tietoakaan.

Tästä tuli kuitenkin hyvää perussuklaata, hunajaista raakasuklaata, mihin voi hyvin lisätä pähkinöitä, marjoja tms. Chiliraakasuklaa saa hautua edelleen, ehkä se vielä joskus syntyy.

Tarvikkeet raakasuklaan valmistamiseen sekä paljon muuta saa tilattua kätevästi Hyvinvoinnin tavaratalosta.



Hunajainen raakasuklaa

125 g kaakaovoita
2 rkl kotimaista luomuhunajaa
5 rkl raakakaakaojauhetta
3 rkl lucuma-jauhetta
2 rkl maca-jauhetta
ripaus ruususuolaa

Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Sekoita hunaja sulaan kaakaovoihin. Lisää kuivat aineet. Sekoita hyvin. Jaa suklaaseos muotteihin ja laita pakastimeen kovettumaan noin puoleksi tunniksi. Säilytä suklaapaloja jääkaapissa.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...