Pirkka-lehdestä repäistystä omena-jogurttitortusta nappasin pohjan ja jogurttiseoksen, loput täytteestä korvasin pakastimesta löytyneillä marjoilla.
Marja-jogurttitorttu
pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
marjoja maun mukaan
4 dl turkkilaista jogurttia
2 munaa
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Vaahdota rasva ja sokeri, vatkaa seokseen muna. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet joukkoon.
Levitä taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin.
Sekoita munat, sokeri, perunajauhot, vaniljasokeri sekä jogurtti keskenään. Levitä marjat pohjan päälle ja kaada jogurttitäyte päällimmäiseksi.
175°C uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 h
Tarjoa jäähtyneenä.
... ja viimeistele ripauksella koirankarvoja.
Lakto-ovo-(pesco)-vegen ruoka- ja leivontaohjearkisto.
Lisukkeena sekasyöjämiehen liharuokia ja runsaasti koirankarvoja.
Kahden koiran ja yhden miehen palveluksessa olevan kotiorjan lehdistä revityt ja netistä löydetyt ruoka- ja leivontaohjeet siirtyvät (yleensä jonkin verran muokattuina) tänne arkistoon, mikäli osoittautuvat säilyttämisen arvoisiksi. Joskus sekaan eksyy omiakin kokeiluja. Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä, saa linkittää ja kommentit ovat tervetulleita! Lue lisää →
maanantai 28. maaliskuuta 2011
Marja-jogurttitorttu
Tunnisteet:
marjat,
maustamaton jogurtti,
muna,
perunajauho,
sokeri,
vehnäjauho,
voi
sunnuntai 27. maaliskuuta 2011
Ensimmäinen raakasuklaakokemus
...mutta ei taatusti viimeinen!
Olen törmännyt netissä erinäisiin raakasuklaaresepteihin, joiden ainesosaluettelot ovat olleet täyttä hebreaa. Kun nyt löysin raakasuklaan valmistuspaketin, mikä sisältää kaiken tarvittavan, niin valmistusaineet kuin muotitkin, päätin testata. Kyllä kannatti, aivan mielettömän hyvää - ja terveellistä! Vain muutama suklaapala enää jäljellä, joten tarvikkeita pitää saada pian lisää.
Raakasuklaan valmistuspaketti sisältää kaiken tarvittavan 20 suklaapalan valmistamiseen.
Raakasuklaareseptejä siis odotettavissa lähitulevaisuudessa, kunhan saan hankittua tarveaineet ja ideoitua erilaisia variaatioita.
Olen törmännyt netissä erinäisiin raakasuklaaresepteihin, joiden ainesosaluettelot ovat olleet täyttä hebreaa. Kun nyt löysin raakasuklaan valmistuspaketin, mikä sisältää kaiken tarvittavan, niin valmistusaineet kuin muotitkin, päätin testata. Kyllä kannatti, aivan mielettömän hyvää - ja terveellistä! Vain muutama suklaapala enää jäljellä, joten tarvikkeita pitää saada pian lisää.
Raakasuklaan valmistuspaketti sisältää kaiken tarvittavan 20 suklaapalan valmistamiseen.
Raakasuklaareseptejä siis odotettavissa lähitulevaisuudessa, kunhan saan hankittua tarveaineet ja ideoitua erilaisia variaatioita.
perjantai 25. maaliskuuta 2011
Appelsiini-suklaamuffinssi
Jotain makeaa teki mieli, mutta mihinkään suuritöiseen ei ollut intoa. Siispä muffinssin tekoon ja tällä kertaa halusin keksiä jotain iänikuisen banaanisurvoksen tilalle. Porkkanaraaste olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta en jaksanut alkaa raastaa porkkanoita. Appelsiineja oli kulhossa useampi ja koska pidän appelsiinin ja suklaan yhdistelmästä, niin päätin kokeilla, millaisia appelsiini-suklaamuffinsseja saisin aikaiseksi. Suklaaraastetta olisin halunnut laittaa niihin myös, muttaa yllätys yllätys, meillä ei ollut yhtään suklaata... joku kumma oli taas pistellyt kaikki poskeensa.
Ulkonäkö on vähän tylsä, mutta hyviä olivat. Mies etenkin piti, kun eivät maistuneet niin makeilta kuin normaalisti tekemäni banaanisurvos-muffinssivariaatiot.
Appelsiini-suklaamuffinssi
(12 kpl)
2 munaa
2 dl sokeria
1,25 dl öljyä
2 dl kermaviiliä
1 appelsiinin mehu
0,5-1 appelsiinin kuori
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kauraleseitä
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
(suklaaraastetta)
Pese appelsiini harjalla ja kuumalla vedellä. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu.
Sekoita munat, sokeri, öljy ja kermaviili keskenään, lisää appelsiinin mehu hedelmälihoineen ja raastettu kuori sekä kauraleseet. Siivilöi keskenään sekoitetut muut kuivat aineet joukkoon. (Nostele sekaan lopuksi suklaaraastetta.)
200°C 25 min.
Ulkonäkö on vähän tylsä, mutta hyviä olivat. Mies etenkin piti, kun eivät maistuneet niin makeilta kuin normaalisti tekemäni banaanisurvos-muffinssivariaatiot.
Appelsiini-suklaamuffinssi
(12 kpl)
2 munaa
2 dl sokeria
1,25 dl öljyä
2 dl kermaviiliä
1 appelsiinin mehu
0,5-1 appelsiinin kuori
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kauraleseitä
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
(suklaaraastetta)
Pese appelsiini harjalla ja kuumalla vedellä. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu.
Sekoita munat, sokeri, öljy ja kermaviili keskenään, lisää appelsiinin mehu hedelmälihoineen ja raastettu kuori sekä kauraleseet. Siivilöi keskenään sekoitetut muut kuivat aineet joukkoon. (Nostele sekaan lopuksi suklaaraastetta.)
200°C 25 min.
Tunnisteet:
appelsiini,
kaakaojauhe,
kauralese,
kermaviili,
leivinjauhe,
muna,
sokeri,
suklaa,
vehnäjauho,
öljy
keskiviikko 23. maaliskuuta 2011
Ranskalainen sipulikeitto
Mies toivoi ranskalaista sipulikeittoa ja koska siltä suunnalta harvemmin mitään ehdotuksia kuulee (makkarakastiketta lukuun ottamatta), päätin toteuttaa toiveen oikein pitkän kaavan mukaan. Siispä Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirja (vuodelta 1997) esiin ja ohjetta tutkimaan.
Lihaliemen sijasta käytin kasvislientä (ja valkoviinikin oli italialaista, kun kotona ei muuta ollut), mutta muuten noudatin ohjetta. Aikaahan tähän meni hurjasti, mutta kannatti - maku oli taivaallinen. Sipulia voisi tosin olla hieman enemmän. Ja tämä on siis se perusversio, ei juustolla gratinoitu, mikä ainakin mulle on tutumpi.
Ranskalainen sipulikeitto
n. 6 dl keltasipulin viipaleita
1,5 rkl voita
0,5 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
1,5 rkl konjakkia
2 dl juustoraastetta
6-8 leipäviipaletta
öljyä
valkosipulinkynttä
juustoraastetta
Kuumenna voi ja öljy kattilassa, lisää sipulit ja hauduta hiljaa kannen alla 15 minuuttia. Ota kansi pois, käännä lämpö keskinkertaiseksi ja lisää suola sekä ripaus sokeria (auttaa sipulien ruskistumista). Keitä 30-40 minuuttia useasti sekoitellen, kunnes sipulit ovat saaneet syvän kullanruskean värin (kärsivällisyyttä, kyllä se väri alkaa tummua).
Sirottele jauhot sipulien joukkoon ja kääntele 3 minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita kiehuva kasvisliemi sipuliseokseen. Lisää viini, suola ja mustapippuri. Keitä hiljaa, kansi raollaan, vähintään 30-40 minuuttia, kuori silloin tällöin.
Siirrä kattila liedeltä ja jätä odottamaan ilman kantta.
Lado leipäviipaleet uunivuokaan ja laita 165-asteiseen uuniin, kunnes ovat kuivia ja vaaleanruskeita (noin puoleksi tunniksi). Valele paistamisen puolivälissä teelusikalla öljyä viipaleiden molemmin puolin. Paistamisen jälkeen hiero viipaleet valkosipulilla.
Sirottele leipäviipaleille juustoraastetta ja muutama tippa oliiviöljyä. Laita grilliin tai kuumaan uuniin ylälämpöön, kunnes juusto saa kauniin värin.
Kuumenna keitto kiehumispisteeseen ja sekoita konjakki siihen juuri ennen tarjoamista. Laita leipäviipaleet annoslautasille tai kulhoon ja kaada keitto päälle. Tarjoa juustoraaste erikseen.
Lihaliemen sijasta käytin kasvislientä (ja valkoviinikin oli italialaista, kun kotona ei muuta ollut), mutta muuten noudatin ohjetta. Aikaahan tähän meni hurjasti, mutta kannatti - maku oli taivaallinen. Sipulia voisi tosin olla hieman enemmän. Ja tämä on siis se perusversio, ei juustolla gratinoitu, mikä ainakin mulle on tutumpi.
Ranskalainen sipulikeitto
n. 6 dl keltasipulin viipaleita
1,5 rkl voita
0,5 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä
0,5 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
1,5 rkl konjakkia
2 dl juustoraastetta
6-8 leipäviipaletta
öljyä
valkosipulinkynttä
juustoraastetta
Kuumenna voi ja öljy kattilassa, lisää sipulit ja hauduta hiljaa kannen alla 15 minuuttia. Ota kansi pois, käännä lämpö keskinkertaiseksi ja lisää suola sekä ripaus sokeria (auttaa sipulien ruskistumista). Keitä 30-40 minuuttia useasti sekoitellen, kunnes sipulit ovat saaneet syvän kullanruskean värin (kärsivällisyyttä, kyllä se väri alkaa tummua).
Sirottele jauhot sipulien joukkoon ja kääntele 3 minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita kiehuva kasvisliemi sipuliseokseen. Lisää viini, suola ja mustapippuri. Keitä hiljaa, kansi raollaan, vähintään 30-40 minuuttia, kuori silloin tällöin.
Siirrä kattila liedeltä ja jätä odottamaan ilman kantta.
Lado leipäviipaleet uunivuokaan ja laita 165-asteiseen uuniin, kunnes ovat kuivia ja vaaleanruskeita (noin puoleksi tunniksi). Valele paistamisen puolivälissä teelusikalla öljyä viipaleiden molemmin puolin. Paistamisen jälkeen hiero viipaleet valkosipulilla.
Sirottele leipäviipaleille juustoraastetta ja muutama tippa oliiviöljyä. Laita grilliin tai kuumaan uuniin ylälämpöön, kunnes juusto saa kauniin värin.
Kuumenna keitto kiehumispisteeseen ja sekoita konjakki siihen juuri ennen tarjoamista. Laita leipäviipaleet annoslautasille tai kulhoon ja kaada keitto päälle. Tarjoa juustoraaste erikseen.
Tunnisteet:
juusto,
kasvisruoka,
sipuli
maanantai 21. maaliskuuta 2011
Soijasuikalewokki
Tästä toisesta wokkikokkailukerrastani tuli niin maittava lopputulos, että ihmettelen, miksen ole aiemmin wokkailua harrastanut. Ensimmäisestä - ei niin maittavasta - kerrasta opin sen, että kaikki tarveaineet tulee olla valmiina wokkipannuun heitettäväksi, mitään ei ehdi enää pilkkoa saati kaapista kaivaa, kun pannu on kuuma.
Soijasuikalewokki
soijasuikaleita (pari kourallista)
suolaa
mustapippuria
1-2 rkl currya (erittäin vahvaa tai currya ja cayennepippuria)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 paprika
100 g (kokojyvä)nuudeleita
kiinankaalia (puolikas pienestä)
1-2 banaania
soijakastiketta
(1 rkl chilikastiketta)
Keitä soijasuikaleita runsaassa, suolalla ja mustapippurilla maustetussa vedessä 5-10 minuuttia. Kaada lävikköön valumaan. Puristele liiat vedet pois.
Kiehauta vesi ja kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulinkynnet. Suikaloi paprika, kiinankaali ja banaani.
Lorauta öljyä wokkipannuun, kuumenna ja lisää curry. Sekoittele hetken aikaa. Lisää sipulit ja kääntele niitä pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää soijasuikaleet ja jatka wokkaamista pari minuuttia. Lisää paprika ja kääntele vielä muutama minuutti. Lisää kiinankaali ja nuudelit (tässä vaiheessa viimeistään kannattaa ottaa kauha/lasta molempiin käsiin), jatka wokkaamista vielä hetki. Lisää lopuksi banaani, loraus soijaa sekä hieman chilikastiketta halutessasi. Sekoita ja kuumenna.
Soijasuikalewokki
soijasuikaleita (pari kourallista)
suolaa
mustapippuria
1-2 rkl currya (erittäin vahvaa tai currya ja cayennepippuria)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 paprika
100 g (kokojyvä)nuudeleita
kiinankaalia (puolikas pienestä)
1-2 banaania
soijakastiketta
(1 rkl chilikastiketta)
Keitä soijasuikaleita runsaassa, suolalla ja mustapippurilla maustetussa vedessä 5-10 minuuttia. Kaada lävikköön valumaan. Puristele liiat vedet pois.
Kiehauta vesi ja kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulinkynnet. Suikaloi paprika, kiinankaali ja banaani.
Lorauta öljyä wokkipannuun, kuumenna ja lisää curry. Sekoittele hetken aikaa. Lisää sipulit ja kääntele niitä pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää soijasuikaleet ja jatka wokkaamista pari minuuttia. Lisää paprika ja kääntele vielä muutama minuutti. Lisää kiinankaali ja nuudelit (tässä vaiheessa viimeistään kannattaa ottaa kauha/lasta molempiin käsiin), jatka wokkaamista vielä hetki. Lisää lopuksi banaani, loraus soijaa sekä hieman chilikastiketta halutessasi. Sekoita ja kuumenna.
Tunnisteet:
banaani,
chilikastike,
curry,
kasvisruoka,
kiinankaali,
nuudeli,
paprika,
sipuli,
soijakastike,
soijasuikale,
valkosipuli
perjantai 18. maaliskuuta 2011
Hedelmäinen lihapata
Tomaatti-ananassalsaa tuli tehtyä sen verran iso annos, että sitä piti sitten yrittää tunkea vähän joka paikkaan. Tässä se antaa hieman vaihtelua miehen lihapataan.
Hedelmäinen lihapata
350 g naudanpaistia
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
sipuli
8 maustepippuria
vettä tai kasvislientä
1 dl tomaatti-anananassalsaa
1 paprika
Voitele kannellinen uunivuoka. Laita lihapalat vuokaan, ripottele päälle suolaa ja mustapippuria sekä vehnäjauhot. Sekoita. Laita vuoka uuniin ilman kantta.
200°C n. 20 min.
Lisää paloiteltu sipuli ja nestettä sen verran, että lihat ja sipulit juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja vuoka uuniin. Lisäile nestettä tarpeen mukaan.
175° n. 2 h
Lisää tomaatti-ananassalsa sekä pilkottu paprika ja jatka kypsennystä vielä puolisen tuntia.
Hedelmäinen lihapata
350 g naudanpaistia
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
sipuli
8 maustepippuria
vettä tai kasvislientä
1 dl tomaatti-anananassalsaa
1 paprika
Voitele kannellinen uunivuoka. Laita lihapalat vuokaan, ripottele päälle suolaa ja mustapippuria sekä vehnäjauhot. Sekoita. Laita vuoka uuniin ilman kantta.
200°C n. 20 min.
Lisää paloiteltu sipuli ja nestettä sen verran, että lihat ja sipulit juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja vuoka uuniin. Lisäile nestettä tarpeen mukaan.
175° n. 2 h
Lisää tomaatti-ananassalsa sekä pilkottu paprika ja jatka kypsennystä vielä puolisen tuntia.
Tunnisteet:
ananas,
chili,
naudanliha,
paprika,
sipuli,
tomaatti,
valkosipuli
torstai 17. maaliskuuta 2011
Munakasrulla
Munakasrulla on loistava arkiruoka, sinne saa tarvittaessa sopivasti kätkettyä edellisen päivän ruuantähteet. Oma suosikkini on pinaatti-fetajuustotäyte.
Munakasrulla
6 munaa
1 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
suolaa
Vatkaa munat. Lisää maito, jauhot ja suola. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
200°C 20-30 min.
Täytteeksi esim.
300 g pinaattia (pakaste)
suolaa
mustapippuria
basilikaa
100 g fetajuustoa
pinjansiemeniä
Kääntele pinaattia paistinpannulla, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää mausteet, murustettu fetajuusto sekä pinjansiemenet.
Levitä täyte kypsän munakkaan päälle ja rullaa. Mikäli munakasrullaa ei syödä heti, ripottele ennen tarjolle laittoa hieman juustoraastetta päälle ja lämmitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Munakasrulla
6 munaa
1 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
suolaa
Vatkaa munat. Lisää maito, jauhot ja suola. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle.
200°C 20-30 min.
Täytteeksi esim.
300 g pinaattia (pakaste)
suolaa
mustapippuria
basilikaa
100 g fetajuustoa
pinjansiemeniä
Kääntele pinaattia paistinpannulla, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää mausteet, murustettu fetajuusto sekä pinjansiemenet.
Levitä täyte kypsän munakkaan päälle ja rullaa. Mikäli munakasrullaa ei syödä heti, ripottele ennen tarjolle laittoa hieman juustoraastetta päälle ja lämmitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Tunnisteet:
maito,
muna,
vehnäjauho
keskiviikko 16. maaliskuuta 2011
Chili-porkkanakeitto
Tukkoisen nenän avaamiseen sopiva keitto, ainakin jos laittaa tarpeeksi chiliä.
Chili-porkkanakeitto
3-4 perunaa
500 g porkkanoita
1 sipuli
1 l vettä
4 tl kasvisliemijauhetta
1 chilipalko
Kuori ja pieni sipuli, perunat, porkkanat sekä chilpalko. Kuullota sipulisilppua hetki öljyssä. Lisää vesi, kasvisliemijauhe, perunat, porkkanat sekä chilit. Keitä kypsäksi ja soseuta.
Chili-porkkanakeitto
3-4 perunaa
500 g porkkanoita
1 sipuli
1 l vettä
4 tl kasvisliemijauhetta
1 chilipalko
Kuori ja pieni sipuli, perunat, porkkanat sekä chilpalko. Kuullota sipulisilppua hetki öljyssä. Lisää vesi, kasvisliemijauhe, perunat, porkkanat sekä chilit. Keitä kypsäksi ja soseuta.
Tunnisteet:
chili,
kasvisruoka,
peruna,
porkkana,
sipuli
tiistai 15. maaliskuuta 2011
Rahkavoitaikina
Rahkavoitaikinasta saa loihdittua joulutorttuja, pasteijoita, piiraita sun muita makeita ja suolaisia herkkuja, ja taikina on tosi helppo tehdä.
Kaulimisen suhteen olin alkuun hieman epäilevällä kannalla, mutta kun alusta on jauhotettu hyvin ja taikina jääkaappikylmää, niin kauliminen sujui ongelmitta. Suunnitelmat ja täytteet kannattaa siis olla valmiina, kun taikinan ottaa jääkaapista, ettei se jämähdä leivonta-alustaan joutuessaan odottamaan.
Rahkavoitaikina
250 g voita
250 g rahkaa
4-4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita pehmennyt voi ja rahka keskenään. Nypi kuivat aineet joukkoon. Älä vaivaa, ettei taikina sitkisty. Laita taikina muovipussiin, litistä se ja siirrä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Kauli hyvin jauhotetulla alustalla. Leivo piiraiksi, pasteijoiksi tms.
Tunnisteet:
rahka,
vehnäjauho,
voi
maanantai 14. maaliskuuta 2011
Vispipuuro
Ihan tulee lapsuus mieleen. Maltettiin tuskin veljen kanssa odottaa, että äiti sai vatkattua "puolapuuron" kuohkeaksi.
Vispipuuroa maidon kera.
Vispipuuro
5 dl vettä
2 dl puolukoita tai muita marjoja
n. 0,5 dl sokeria (marjoista riippuen)
0,75 dl mannasuurimoita
Kiehauta vesi, lisää marjat ja anna kiehua 10-15 min. Lisää sokeri. Siivilöi.
Vispaa mannasuurimot kiehuvaan mehuun ja keitä hiljalleen 5-10 min. sekoittele välillä. Anna puuron jäähtyä. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
Vispipuuroa maidon kera.
Vispipuuro
5 dl vettä
2 dl puolukoita tai muita marjoja
n. 0,5 dl sokeria (marjoista riippuen)
0,75 dl mannasuurimoita
Kiehauta vesi, lisää marjat ja anna kiehua 10-15 min. Lisää sokeri. Siivilöi.
Vispaa mannasuurimot kiehuvaan mehuun ja keitä hiljalleen 5-10 min. sekoittele välillä. Anna puuron jäähtyä. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
Tunnisteet:
mannasuurimo,
marjat,
puolukka
perjantai 11. maaliskuuta 2011
Kolmen sipulin keitto
Valkosipulikeittoa tehdessäni tuli mieleeni, että purjosta voisi saada kivan lisämaun siihen. Ja niin syntyi kolmen sipulin keitto. Mulla taitaa olla sosekeittokausi meneillään, kun ne maistuvat nyt niin hyvin.
Kolmen sipulin keitto
1 valkosipuli
1 sipuli
pätkä purjoa
8 dl vettä
3 tl kasvisliemijauhetta
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
Kuullota kuorittuja ja pienittyjä sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää huuhdeltu pilkottu purjo ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää vesi ja kasvisliemijauhe. Keitä, kunnes sipulit pehmenevät. Soseuta. Lisää pieneen vesitilkkaan sekoitetut jauhot ja anna kiehua vielä muutama minuutti. Lisää kerma. Kuumenna keitto ja lisää tarvittaessa suolaa sekä mustapippuria.
Kolmen sipulin keitto
1 valkosipuli
1 sipuli
pätkä purjoa
8 dl vettä
3 tl kasvisliemijauhetta
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
Kuullota kuorittuja ja pienittyjä sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää huuhdeltu pilkottu purjo ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää vesi ja kasvisliemijauhe. Keitä, kunnes sipulit pehmenevät. Soseuta. Lisää pieneen vesitilkkaan sekoitetut jauhot ja anna kiehua vielä muutama minuutti. Lisää kerma. Kuumenna keitto ja lisää tarvittaessa suolaa sekä mustapippuria.
Tunnisteet:
kerma,
purjo,
sipuli,
valkosipuli
torstai 10. maaliskuuta 2011
Sitruuna-marenkitorttu
Alkuperäinen ohje löytyi Yhteishyvän Ruokamaailma -lehdestä. Muutoksia tein mm. sokerimääriin, kun en niin valtavan makeasta välitä. Oikein pirtsakka makuelämys.
Sitruuna-marenkitorttu
pohja:
100 g voita
2 rkl sokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
täyte:
2,5 dl vettä
1 dl sokeria
2 keltuaista
3 rkl maissitärkkelystä
1 sitruunan mehu
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
25 g voita
päällys:
2 valkuaista
ripaus suolaa
0,5-1 dl tomusokeria
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
200°C n. 20 min.
Pese ja harjaa sitruuna kuumalla vedellä. Raasta kuori ja purista mehu. Sekoita vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot sekä sitruunamehu kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää raastettu sitruunankuori ja voi. Sekoita tasaiseksi.
Levitä täyte torttupohjan päälle ja anna jäähtyä.
Vatkaa valkuaiset suolan kanssa. Lisää tomusokeria vähitellen vatkaamisen aikana. Vaahto on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisen. Levitä vaahto tortun pinnalle.
175°C 10-12 min.
Tarjoa hyvin jäähtyneenä.
Sitruuna-marenkitorttu
pohja:
100 g voita
2 rkl sokeria
1 muna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
täyte:
2,5 dl vettä
1 dl sokeria
2 keltuaista
3 rkl maissitärkkelystä
1 sitruunan mehu
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
25 g voita
päällys:
2 valkuaista
ripaus suolaa
0,5-1 dl tomusokeria
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja vatkaa kuohkeaksi. Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
200°C n. 20 min.
Pese ja harjaa sitruuna kuumalla vedellä. Raasta kuori ja purista mehu. Sekoita vesi, sokeri, keltuaiset, maissijauhot sekä sitruunamehu kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää raastettu sitruunankuori ja voi. Sekoita tasaiseksi.
Levitä täyte torttupohjan päälle ja anna jäähtyä.
Vatkaa valkuaiset suolan kanssa. Lisää tomusokeria vähitellen vatkaamisen aikana. Vaahto on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisen. Levitä vaahto tortun pinnalle.
175°C 10-12 min.
Tarjoa hyvin jäähtyneenä.
Tunnisteet:
maissitärkkelys,
muna,
perunajauho,
sitruuna,
sokeri,
tomusokeri,
vehnäjauho,
voi
keskiviikko 9. maaliskuuta 2011
Seitipihvit intialaisittain
Yhteishyvän Ruokamaailma -lehdestä löysin mielenkiintoiselta kuulostavan seitipihvien ohjeen. Ne, mitkä iltaruoalta jäi, syötiin myöhemmin kylminä leivän päällä. Näitä tehdään toistekin!
Seitipihvit intialaisittain
400 g pakasteseitiä
0,75 dl korppujauhoja
1,5 dl turkkilaista jugurttia
1 tl korianteria
1,5 rkl currytahnaa
suolaa
2 munaa
Sulata ja valuta seiti huolellisesti. Turvota korppujauhoja jugurtissa viitisen minuuttia. Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Kuumenna öljy ohukaispannussa ja lusikoi kalamassaa pannulle. Paista pihvit miedolla lämmöllä kullanruskeiksi ja kiinteiksi, noin 5 minuuttia/puoli.
Seitipihvit intialaisittain
400 g pakasteseitiä
0,75 dl korppujauhoja
1,5 dl turkkilaista jugurttia
1 tl korianteria
1,5 rkl currytahnaa
suolaa
2 munaa
Sulata ja valuta seiti huolellisesti. Turvota korppujauhoja jugurtissa viitisen minuuttia. Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Kuumenna öljy ohukaispannussa ja lusikoi kalamassaa pannulle. Paista pihvit miedolla lämmöllä kullanruskeiksi ja kiinteiksi, noin 5 minuuttia/puoli.
Tunnisteet:
currytahna,
korianteri,
korppujauho,
maustamaton jogurtti,
muna,
pakasteseiti
tiistai 8. maaliskuuta 2011
Juustoiset kylmäsavulohikiekot
Pizzapohjaa mukaellen syntyi juustoisia kylmäsavulohikiekkoja.
Juustoiset kylmäsavulohikiekot
pohja:
2 dl vettä
2,5 tl kuivahiivaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g kylmäsavulohta
kapriksia
tilliä
Lämmitä vesi. Lisää kuivat aineet ja alusta taikina. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Notkista tuorejuusto. Pieni kylmäsavulohi. Sekoita täytteen aineet keskenään.
Kauli taikina levyksi, levitä täyte päälle ja kääri rullalle. Leikkaa viipaleiksi ja laita pellille leikkauspinta ylöspäin.
200°C n. 20 minuuttia
Juustoiset kylmäsavulohikiekot
pohja:
2 dl vettä
2,5 tl kuivahiivaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g kylmäsavulohta
kapriksia
tilliä
Lämmitä vesi. Lisää kuivat aineet ja alusta taikina. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Notkista tuorejuusto. Pieni kylmäsavulohi. Sekoita täytteen aineet keskenään.
Kauli taikina levyksi, levitä täyte päälle ja kääri rullalle. Leikkaa viipaleiksi ja laita pellille leikkauspinta ylöspäin.
200°C n. 20 minuuttia
Tunnisteet:
grahamjauho,
kapris,
kuivahiiva,
kylmäsavulohi,
tilli,
tuorejuusto maustamaton,
vehnäjauho,
öljy
maanantai 7. maaliskuuta 2011
Tomaatti-ananassalsa
Tästä tuli ihan hauskan makuista. Chiliä tosin laitoin turhan säästeliäästi; yksi pieni palko ei juuri potkua tuonut, joten seuraavalla kerralla niitä menee kaksi.
Tomaatti-ananassalsa
6 tomaattia
ananasta (laitoin noin puolet 1700 g:n painoisesta kokonaisesta tuoreesta ananaksesta)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 paprika
1-2 chilipalkoa
2-3 rkl tomaattisosetta
1 rkl maissitärkkelystä + hieman tomaateista jäänyttä lientä
suolaa
korianteria
Tee ristiviilto tomaatteihin ja laita ne kiehuvaan veteen 10 sekunniksi, nosta kylmään veteen. Kuori tomaatit ja poista sisus (älä heitä pois).
Kuutio tomaatit. Paloittele ananas. Kuori ja paloittele sipuli sekä valkosipulinkynnet. Pilko paprika ja chilipalot.
Kuullota sipuleita hetki öljyssä. Lisää paprika-, chili- sekä ananaspalat. Jatka kuullottamista vielä muutama minutti. Lisää tomaattikuutiot.
Keittele noin 30 min. välillä sekoittaen. Lisää tomaattisose ja mausteet.
Sekoita maissitärkkelys tilkkaan tomaattien sisuksesta jäänyttä mehua. Lisää tärkkelys kiehuvan salsan joukkoon ja keitä muutaman minuutin ajan.
Tomaatti-ananassalsa
6 tomaattia
ananasta (laitoin noin puolet 1700 g:n painoisesta kokonaisesta tuoreesta ananaksesta)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1 paprika
1-2 chilipalkoa
2-3 rkl tomaattisosetta
1 rkl maissitärkkelystä + hieman tomaateista jäänyttä lientä
suolaa
korianteria
Tee ristiviilto tomaatteihin ja laita ne kiehuvaan veteen 10 sekunniksi, nosta kylmään veteen. Kuori tomaatit ja poista sisus (älä heitä pois).
Kuutio tomaatit. Paloittele ananas. Kuori ja paloittele sipuli sekä valkosipulinkynnet. Pilko paprika ja chilipalot.
Kuullota sipuleita hetki öljyssä. Lisää paprika-, chili- sekä ananaspalat. Jatka kuullottamista vielä muutama minutti. Lisää tomaattikuutiot.
Keittele noin 30 min. välillä sekoittaen. Lisää tomaattisose ja mausteet.
Sekoita maissitärkkelys tilkkaan tomaattien sisuksesta jäänyttä mehua. Lisää tärkkelys kiehuvan salsan joukkoon ja keitä muutaman minuutin ajan.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)